Vullingen en restauraties

Een gaatje in een tand of kies kan veel ongemak en pijn veroorzaken

Heeft u tandpijn? Laat uw tanden dan controleren op gaatjes. Het is ook mogelijk dat er een gaatje wordt ontdekt bij een periodieke controle. Ontdekken we bij Lie Tandartsen een gaatje in uw gebit? Dan maken we een afspraak om een vulling te zetten. Ook als uw tand is afgebroken kunt u bij ons terecht. We zullen dan uw tand restaureren met een composiet in een kleur die bij uw natuurlijke tandkleur past.

Vullingen bij tandbederf

Wanneer u een gaatje in een tand of kies heeft, is er sprake van tandbederf. Een deel van de tand of kies is als het ware bedorven. Kleine gaatjes kunnen tijdens een periodieke controle worden opgemerkt, waarna we een bezoek aan de mondhygiënist kunnen adviseren. Een mondhygiënist kan uw gebit grondig reinigen waarmee we voorkomen dat een beginnend gaatje ontwikkelt tot tandbederf. Daarnaast geeft de mondhygiënist u tips mee om uw mondhygiëne te verbeteren. Krijgt u toch last van tandbederf? Dan kan de tandarts de pijn- of gevoeligheidsklachten verlichten door vullingen te plaatsen.

Hoe wordt een vulling geplaatst?

Om een gaatje te vullen wordt eerst het tandbederf verwijderd. Het tandbederf kan namelijk toenemen en veroorzaakt tandpijn. Het tandbederf wordt verwijderd met behulp van verschillende boortjes. Wanneer het nodig is, kan de tandarts voor het boren plaatselijke verdoving toedienen. Dit wordt vaak geadviseerd wanneer er dicht bij een zenuw geboord moet worden.

Het opbouwen van vullingen

Nadat al het tandbederf is verwijderd, wordt het hechtingsoppervlak ruw gemaakt. Wanneer het hechtingsoppervlak droog en ruw is, wordt de vulling opgebouwd. Vaak werken we met een witte vulling van composiet. Deze vulling wordt laag voor laag opgebouwd. De lagen worden tussendoor behandeld met een blauwe lamp, om ze te laten uitharden. Tot slot wordt de vorm van de tand of kies hersteld door de tand te slijpen. Zo functioneert de tand weer naar behoren. Na het plaatsen van een vulling kan de tand of kies nog enkele dagen gevoelig zijn. Wanneer dit erger wordt of de klachten niet verminderen, kunt u het best opnieuw contact opnemen met de tandarts.

Restauraties van tanden en kiezen

Het kan voorkomen dat uw tand of kies afbreekt. Wanneer de tand of kies slechts voor een deel ontbreekt, is het mogelijk om het te herstellen met een restauratie. Als er voldoende is overgebleven van de tand of kies, kunnen we deze vaak restaureren met vullingen. De vullingen worden op dezelfde manier aangebracht als vullingen bij tandbederf. Het is hierbij alleen niet noodzakelijk om te boren, omdat er geen tandbederf aanwezig is.

Het juiste materiaal voor uw gebit bij Lie Tandartsen

Voor het vullen en restaureren van kiezen en tanden kunnen we diverse kleuren composiet gebruiken. Dit is een zeer sterk materiaal dat we in diverse tandkleuren beschikbaar hebben. Zo valt het niet op dat u een beschadiging aan uw tanden heeft laten herstellen. Heeft u een gaatje of is uw tand of kies afgebroken? Dan kunnen we bij Lie Tandartsen uw gebit herstellen middels een vulling of een kroon.

Maak een afspraak

Maak telefonisch gemakkelijk en snel uw afspraak met één van onze assistentes. U kunt ons bereiken tijdens de praktijktijden op nummer 017-4295229

Wat te doen bij spoed?

Tijdens en buiten praktijkuren kunt u voor spoed altijd bij ons of een dienstdoende collega terecht na een telefonische afspraak via ons reguliere nummer 017-4295229

Inschrijven

Lie Tandartsen verwelkomt u graag als nieuwe patiënt. Bel voor een afspraak, kom langs in onze praktijk en maak kennis met ons professionele mondzorgteam!

Wij zijn een moderne en professionele tandartsenpraktijk waarbij iedereen – jong en oud – welkom is en waar u kunt rekenen op de deskundigheid en ervaring van onze specialisten.