Slijtage behandeling en knarsplaten

Tandenknarsen is een veelvoorkomende gewoonte

Veel mensen knarsen met hun tanden terwijl ze slapen. Dit kan zeer schadelijk zijn voor het gebit. De tanden en kiezen kunnen ernstig slijten, waardoor de tanden korter worden. Hoort u van uw partner of familieleden dat u tandenknarst? Dan kunnen knarsplaten een uitkomst bieden om het knarsen te verminderen en ernstige slijtage van het gebit te voorkomen. Bij Lie Tandartsen kunt u terecht voor knarsplaten en restauratie van het afgesleten gebit.

De oorzaak van gebitsslijtage

Een knarsplaat, ook wel splint genoemd, beschermt de tanden tegen slijtage. Dit is alleen effectief wanneer de slijtage door tandenknarsen wordt veroorzaakt. Wanneer de slijtage wordt veroorzaakt door tanderosie geven we u advies om verdere slijtage tegen te gaan.

Op maat gemaakte knarsplaten

Knarsplaten worden speciaal op maat gemaakt. Het zijn namelijk beschermende mallen die perfect om uw tanden heen passen. Er wordt een afdruk van uw gebit gemaakt, waarmee de tandtechnicus een precies passende knarsplaat kan maken. De platen zijn vaak gemaakt van hard kunststof. Om slijtage door tandenknarsen te voorkomen, zult u deze platen zowel op uw boven- als onderkaak moeten dragen. De meeste mensen zullen knarsplaten alleen tijdens het slapen dragen, maar afhankelijk van uw situatie kunnen we u een ander advies geven.

Restauratie bij een slijtage behandeling

Gebitsslijtage voorkomen is de beste optie wanneer blijkt dat u tandenknarst. Is er al sprake van gebitsslijtage? Dan kunnen we een slijtagebehandeling uitvoeren. Hoe we uw gebit behandelen, is afhankelijk van de ernst van de slijtage. Wanneer uw tanden en kiezen zijn afgesleten als gevolg van het tandenknarsen, kunnen we het gebit restaureren door kronen te plaatsen. De tanden, kiezen en het tandglazuur groeien niet vanzelf terug. Door aanhoudend knarsen kan het zelfs zo zijn dat het zenuwweefsel kwetsbaar wordt voor infecties, waardoor er een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk wordt. Om dit soort infecties te voorkomen en de functie van het gebit te herstellen, kunnen we de tanden restaureren.

We restaureren gebitsslijtage door de tanden weer vorm te geven. We gebruiken daarvoor een kroon, die qua kleur met uw eigen gebit overeenkomt. We kunnen verschillende soorten kronen bij u plaatsen. Bij Lie Tandartsen zijn we in staat om zelf een kroon te realiseren middels de moderne CEREC technologie. Zo hoeven we niet op een tandtechnicus te wachten, maar kunnen we uw tand meteen herstellen.

Voorkom gebitsslijtage

Naast het dragen van knarsplaten kan het aanpassen van gewoonten ook gebitsslijtage voorkomen. Tandenknarsen kan diverse oorzaken hebben, waaronder stress, roken, en alcoholgebruik. Door deze oorzaken aan te pakken, kunt u het tandenknarsen mogelijk verminderen. Wanneer gebitsslijtage is ontstaan door tanderosie, kunt u uw consumptiegedrag en dagelijkse mondhygiëne aanpassen.

We adviseren u graag over gebitsslijtage

Vermoed u dat u tijdens het slapen tandenknarst of merkt u gebitsslijtage op? Maak dan gerust een afspraak bij Lie Tandartsen. Wij kunnen samen met u de oorzaak van de gebitsslijtage achterhalen, waardoor we direct actie kunnen ondernemen. Door vroegtijdig maatregelen te treffen in de vorm van bijvoorbeeld knarsplaten, kunnen ernstige slijtage en ontstekingen voorkomen worden. We vertellen u graag over de diverse mogelijkheden om uw gebit te beschermen.

Maak een afspraak

Maak telefonisch gemakkelijk en snel uw afspraak met één van onze assistentes. U kunt ons bereiken tijdens de praktijktijden op nummer 017-4295229

Wat te doen bij spoed?

Tijdens en buiten praktijkuren kunt u voor spoed altijd bij ons of een dienstdoende collega terecht na een telefonische afspraak via ons reguliere nummer 017-4295229

Inschrijven

Lie Tandartsen verwelkomt u graag als nieuwe patiënt. Bel voor een afspraak, kom langs in onze praktijk en maak kennis met ons professionele mondzorgteam!

Wij zijn een moderne en professionele tandartsenpraktijk waarbij iedereen – jong en oud – welkom is en waar u kunt rekenen op de deskundigheid en ervaring van onze specialisten.