Tandvleesontstekingen

Tandvleesontstekingen komen bij veel mensen voor

Het is zeker niet ongewoon om een keer een tandvleesontsteking gehad te hebben. De meeste tandvleesontstekingen worden weinig opgemerkt. Ondanks het gebrek aan klachten is het mogelijk dat een tandvleesontsteking groter wordt en voor pijn kan zorgen. Het is verstandig om een tandvleesontsteking te voorkomen, want een tandvleesontsteking kan uitgroeien tot parodontitis. Wilt u weten hoe u tandvleesontstekingen kunt voorkomen? Dan kunt u een afspraak maken bij Lie Tandartsen en onderstaande tips opvolgen.

Hoe kunt u tandvleesontstekingen voorkomen?

Een tandvleesontsteking ontstaat door een ophoping van bacteriën die tandplak veroorzaakt. Wanneer de mondhygiëne niet voldoende is en het tandplak niet volledig verwijderd wordt, kan het tandvlees gaan ontsteken. U kunt een tandvleesontsteking dus voorkomen door uw mondhygiëne optimaal te houden. Het is hierbij van belang dat u dagelijks twee uw tanden poetst en ook de ruimtes tussen uw tanden reinigt.

Twee keer per dag poetsen

Het is essentieel om twee keer per dag uw tanden te poetsen voor een duur van twee minuten. In slechts twee minuten kunt u veel tandplak van uw tanden en kiezen verwijderen. Het is belangrijk om ook echt twee minuten lang te poetsen en alle plekken mee te nemen. Voor een grondigere reiniging is het mogelijk om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Uit onderzoek is gebleken dat een elektrisch aangedreven tandenborstel meer tandplak kan verwijderen dan een gewone tandenborstel.

Reinig ook de ruimtes tussen uw tanden

Met een tandenborstel is het lastig om de ruimtes tanden schoon te maken. Daarom ontstaat er bij veel mensen een ophoping van tandplak en tandsteen tussen de tanden, waardoor er een tandvleesontsteking kan ontstaan. Hier kan zelfs sprake van zijn als u voldoende poetst. Om het poetsen te ondersteunen, adviseren we om iedere dag de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken met flosdraad of ragers.

Bezoek aan de mondhygiënist

Naast de periodieke controle bij de tandarts is het ook verstandig om uw gebit te laten reinigen door de mondhygiënist. Doordat de preventieassistente meer hulpmiddelen tot zijn beschikking heeft, kunnen tandvleesontstekingen nog beter voorkomen worden.

Wanneer maakt u een afspraak bij Lie Tandartsen voor tandvleesontstekingen?

Een lichte tandvleesontsteking gaat vaak vanzelf over wanneer u de juiste maatregelen neemt voor uw mondhygiëne. Gebeurt dit niet en wordt de ontsteking steeds erger? Dan kunt u het best zo snel mogelijk een afspraak maken bij de tandarts of mondhygiënist. Wij kunnen u dan helpen om uw gebit weer schoon te krijgen en de ontsteking te verminderen. Een heftige ontsteking herkent u aan roder tandvlees dat bloedt bij het poetsen of eten. Het tandvlees kan ook iets opgezwollen zijn. Wanneer er sprake is van een ernstige tandvleesontsteking, kan het spontaan bloeden en is de kans op parodontitis groot.

Maak een afspraak wanneer u last heeft van parodontitis

Parodontitis ontstaat altijd vanuit een tandvleesontsteking. Het is een vergevorderde ontsteking, waardoor het tandvlees los komt te staan van de tand en de tand zelfs uit kan vallen. Wanneer uw tandvlees rood is, zich terugtrekt en/of de afstand tussen uw tand en tandvlees groter wordt, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een afspraak maakt. Wilt u bij ons langskomen voor een gebitsreiniging of heeft u last van een tandvleesontsteking of zelfs parodontitis? Neem dan contact op met Lie Tandartsen.

Maak een afspraak

Maak telefonisch gemakkelijk en snel uw afspraak met één van onze assistentes. U kunt ons bereiken tijdens de praktijktijden op nummer 017-4295229

Wat te doen bij spoed?

Tijdens en buiten praktijkuren kunt u voor spoed altijd bij ons of een dienstdoende collega terecht na een telefonische afspraak via ons reguliere nummer 017-4295229

Inschrijven

Lie Tandartsen verwelkomt u graag als nieuwe patiënt. Bel voor een afspraak, kom langs in onze praktijk en maak kennis met ons professionele mondzorgteam!

Wij zijn een moderne en professionele tandartsenpraktijk waarbij iedereen – jong en oud – welkom is en waar u kunt rekenen op de deskundigheid en ervaring van onze specialisten.